Sarcina implica schimbari hormonale care duc la cresterea riscului de a dezvolta probleme de sanatate orala: gingivita, parodontita. Procentul femeilor insarcinate care dezvolta gingivita la un moment dat in timpul sarcinii este situat intre 50-70%.
Gingiile sanatoase au un aspect roz, ferm si nu sangereaza la atingere, masticatie sau periaj.
Semnele gingivitei de sarcina sunt : sangerare gingivala, gingii rosii si inflamate (crescute), gust/miros neplacut in cavitatea orala.
Inflamatia gingivala netratata la timp se poate complica si poate duce la aparitia unor tumori gingivale necanceroase. Aceste hipercresteri denumite si epulis de sarcina pot aparea la 10% din femeile insarcinate. Foarte putin cunoscut este ca femeile insarcinate cu afectiuni gingivale cronice sunt de 4 pana la 7 ori mai predispuse la un avort spontan sau nastere prematura decat gravidele cu gingii sanatoase. Aceste afectiuni pot fi prevenite prin profilaxie adica detatraj si airflow, obligatoriu de efectuat inainte dar si in timpul sarcinii.
Iar sfatul nostru este pe cat posibil sa aveti grija ca inainte sa ramaneti insarcinata sa fie rezolvate toate problemele dentare (carii, extractii, tratamente de canal etc.)