Pierderea prematura a dintilor de lapte - Migali
Ce ai face ca sa-i vezi razand?

Totul. Cu atat mai mult atunci cand este vorba de o durere dentara.
De aceea am creat programul TenderCare.

Afla mai multe despre TenderCare ›

Pierderea prematura a dintilor de lapte

Dintii de lapte se pierd, in mod normal intre 6 si 12 ani, respectand sau nu, un tipar de exfoliere. Exista anumite situatii care perturba procesul natural de inlocuire a dintilor deciduali/temporari si duc la inlocuirea acestora mult mai repede. Accelerearea procesului poate duce la probleme de dezvoltare a dintilor definitivi/permanenti, dar si la probleme de dezvoltare generale.
Cauzele cele mai frecvente de pierdere a dintilor sunt:
Traumatismele. Accidentele ce au loc in timpul jocului sau diverselor sporturi practicate pot duce la expulzia dintelui de lapte sau la necesitatea extractiei lui, daca acesta este afectat iremediabil.   In cazul unui traumatism puternic, dintele definitiv, care adesea se dezvolta sub radacina dintelui de lapte, poate suferi modificari iremediabile. Cele mai frecvente sunt: de la mici pete opace de culoare alba, pana la hipomineralizare si oprirea dintelui din dezvoltare.

traumatisme - dinti de lapte Migali Dental Clinic poza 2 traumatisme - dinti de lapte Migali Dental Clinic

Carii multiple. Daca un dinte de lapte prezinta o carie profunda, se poate ajunge la extractia lui, datorita riscului de afectare a dintelui permanent, ca urmare a diseminarii infectiei. Unul din motivele pentru care dintii de lapte sunt mai vulnerabili este reprezentat de structura acestuia, mineralizarea smaltului fiind mai redusa, comparativ cu a dintilor permanenti. Un alt motiv ar fi frecventa cu care un copil consuma alimente indulcite. Consumul ridicat de bauturi si alimente incarcate cu zahar duc la aparitia cariilor, indiferent de tipul dentitiei persoanei.
Cariile rampante. Cunoscute si sub denumirea de carii de biberon, aceste carii duc la distructia aproape catastrofica a dintilor de lapte, inca din primii ani de viata. Acestea se dezvolta in situatia in care parintii folosesc bauturi indulcite, sau suzete inmuiate in miere/sirop pentru adormirea bebelusului.

cariile rampante - Migali Dental Clinic

Probleme uzuale care apar in momentul pierderii precoce a dintilor de lapte

  • 1. Dintii vecini spatiului edentat au tendinta de a migra pentru a inchide spatiul creat, ducand la reducerea spatiului pentru dintele definitiv
  • 2. Reducerea lungimii arcadelor dentare, ca si consecinta a migrarii dintilor restanti
  • 3. Intarzierea sau accelerarea eruptiei dintilor permanenti
  • 4. Migrarea liniei inter-incisive spre partea edentata
  • 5. Supra-eruptia dintilor antagonisti spatiului edentat
  • 6. Dezvoltarea de obiceiuri anormale, precum interpozitionarea limbii, care accentueaza viitoarele anomalii
  • 7. Perturbarea procesului de alimentatie
  • 8. Probleme estetice si emotionale

Poza 1 pierderea dintilor - Migali Dental Clinic

Pentru a preveni aceste probleme sunt necesare controale periodice la medicul dentist, incepand cu varsta de 1 an. In felul acesta pot fi tratate cariile intr-un stadiu incipient, fiind evitate tratamentele complexe precum tratamente pe canal sau extractii. In situatia in care pierderea dentara este inevitabila, se recomanda mentinerea spatiului cu ajutorul unor mici dispozitive de metal sau plastic. Ele au rolul de a tine pe loc dintii restanti pana la momentul eruptiei dintelui succesional. Decizia necesitatii purtarii unui astfel de aparat se ia de catre medicul dentist alaturi de medicul ortodont.

Caria dintilor temporari (de lapte)

Caria dentara afecteaza atat dintii permanenti cat si pe cei temporari, fiind principala cauza a pierderii dintilor.

Dintii temporari, desi la un moment dat vor cadea, au un rol foarte important pentru dezvoltarea generala a copilului, ajutandu–l  sa muste, sa mestece mancarea si sa vorbeasca clar. De asemenea, mentin spatiul necesar eruptiei dintilor definitivi.

In dentitia temporara, caria are aceleasi forme clinice ca in cazul dintilor definitivi, dar exista unele particularitati date de morfologia si structura dintilor temporari: smaltul este mai permeabil, se abrazeaza mai usor, iar dentina are o grosime mai mica, motiv pentru care afectarea pulpara apare destul de repede.

La copii, caria apare in special in santurile si fosetele suprafetei ocluzale care au reliefuri mai pronuntate si mai retentive si intre dinti (caria aproximala). Un rol important in aparitia cariei il are si alimentatia nesanatoasa.

Caria dintilor de lapte Migali Dental Clinic

Evolutia cariei dintilor temporari este mult mai rapida decat in cazul dintilor permanenti, iar complicatiile sunt multiple: afectarea nervului cu aparitia durerii, fracturi dentare, abcese, mergand pana la pierderea dintilor si afectarea mugurilor dintilor permanenti.

In stadiile initiale, caria nu doare, fapt pentru care copilul ajunge destul de tarziu la medic. Cu toate acestea, la copiii care prezinta carii multiple se poate observa o stare de nelinistite inainte sau dupa masa. Dintii de lapte trebuie mentinuti pe arcada pana la varsta la care cei permanenti sunt pregatiti sa erupa, de aceea este foarte important ca la prima coloratie pe care parintele o observa pe suprafata dintelui, sa se prezinte cu cel mic la medicul stomatolog pentru a se efectua tratamentul necesar.

O forma particulara de carie este reprezentata de caria de biberon.

Caria dintilor de lapte Migali Dental Clinic 2

Aceasta este o forma severa de carie precoce a dintilor temporari. Primele semne de imbolnavire apar la scurt timp dupa eruptia dentara,sub forma unor demineralizari pe suprafata smaltului, cu evolutie rapida in suprafata si profunzime. Dintii ajung rapid la distructii coronare importante pana la resturi radiculare. Afecteaza incisivii superiori, molarii superiori si inferiori si caninii, incisivii inferiori fiind singurii neafectati. Factorul cauzal este reprezentat de obiceiurile incorecte de hranire a copilului mic, si anume:

– Hranirea cu biberonul inainte de culcare – copii beau lapte, ceai indulcit, sucuri si nu mai sunt spalati ulterior pe dinti. Pe masura ce copilul se satura si adoarme, fluxul salivar scade si deglutitia este diminuata, ceea ce duce la stagnarea lichidului in cavitatea orala, constituindu-se mediul ideal pentru aparitia bacteriilor.

– Folosirea suzetei pe care se aplica in prealabil alimente dulci (miere, sirop)

Preventia aparitiei leziunilor carioase la copii se face printr –o igiena orala corespunzatoare dar si printr-o alimentatie sanatoasa. De asemenea, prima vizita la medical stomatolog ar trebui facuta o data cu aparitia primilor dintisori.

Nu uitati: Intotdeauna este mai usor sa previi, decat sa tratezi!

Igiena în tratamentul ortodontic

Odată ce aparatul dentar a fost aplicat este foarte important să mențineți o igienă dentară foarte bună. Brackeții, arcurile, inelele sau aparatele de contenție reprezintă elemente la nivelul cărora particulele alimentare pot stagna cu usurință ceea ce face mai dificilă igienizarea dinților. De aceea se recomandă un periaj atent, folosirea aței dentare, a periuței interdentare și a apei de gura dimineata și seara, și igienizarea sumară dupa fiecare masă , pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene, apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale.

Pasul 1

Introduceți ața dentară pe sub arc.

Poza-2-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Cu mișcări ușoare de dute-vino, treceți ața dentara de punctul de contact.

Poza-3-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Realizați mișcari verticale repetate pentru a igieniza fețele laterale ale dinților.

Poza-4-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Repetați acest pas pentru toate spațiile interdentaare.

Pasul 2

Introduceți periuța interdentara pe sub arc și, prin mișcări verticare, igienizați fețele laterale are brackeților.

Poza-5-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Repetați miscarea pentru toate spațiile interdentare.

Pasul 3

Poziționați periuța de dinti precum in imagini și, prin mișcari antero-posterioare igienizați dantura și fața gingivală a brackeților.

Poza-6-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Poza-7-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Repetați aceleași mișcări și pentru suprafața ocluzală a brackeților.

Poza-8-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

Pasul 4

Clatiți apoi puternic 30 de secunde cu apa de gura.

O igienă corectă înseamnă:

• Dinți sănătoși,

• Gingii sănătoase,

• Finalizarea mai rapidă a tratamentului ortodontic.

La apariția semnelor de inflamație gingivală

Poza-9-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

sau a tartrului

Poza-10-Igiena-in-tratamentul-ortodontic

vă recomandăm să vă adresați medicului stomatolog pentru o igienizare profesională.

Sigilarea dentara

Sigilarea dintilor este o metoda de prevenire a cariei dentare pe dintii permanenti tineri.  Molarii de 6 ani impreuna cu cei de 12 ani sunt cei care au cea mai mare susceptibilitate in aparitia cariei dentare, fiind pozitionati mai posterior, copilul putand intampina greutati in a igieniza acesti dinti. De aceea, este ideal ca in momentul eruptiei complete a acestor molari parintii sa vina cu cei mici la medicul stomatolog pentru a se realiza aceasta sigilare dentara.

Este o procedura simpla, lipsita de durere pentru cel mic, care il va ajuta de asemenea sa se familiarizeze cu medicul stomatolog si cabinetul.

Smaltul dentar este foarte bine mineralizat fiind ca duritate sub diamant. Bacteriilor le este greu sa atace in locuri unde stratul de smalt este gros asa ca isi aleg tocmai santurile si fosetele suprafetelor ocluzale, pe unde incearca sa formeze un tunel pentru a patrunde spre interiorul dintelui (in dentina).

Sigiliare-dentara-Clinica-Stomatologica-Migali-compressor

Sigilarea dentara tocmai acest lucru il impiedica. In aceste reliefuri ale dintelui, unde stratul de smalt este mai subtire si unde se acumuleaza resturi alimentare si placa bacteriana, se aplica un material cu o concentratie crescuta de fluor, care se elibereaza continuu si care va intari smaltul si va transforma suprafata foarte abrupta a dintelui intr-un relief mult mai domol si lucios, favorabil autocuratirii si accesului periutei dentare, resturile alimentare nemaiavand unde sa se ascunda.

Pasii sunt foarte simpli:

1. Se curata suprafata dentara cu o perie speciala si o pasta abraziva;
2. Se aplica un adeziv pe suprafata ocluzala care va face legatura chimica intre sigilant si dinte;
3. Se aplica sigilantul si se intareste cu o lampa de fotopolimerizare;
4. Se verifica ocluzia (muscatura).

Durata sigilarii variaza intre 6 luni – 2 ani, dar acest lucru depinde foarte mult si de alimentatia copilului si de cat de mult sunt solicitati acesti dinti, de aceea se recomanda vizite periodice la 6 luni pentru a verifica integritatea sigilarii.

De ce trebuie sa purtam aparat ortodontic (dentar)?

Alegem sa purtam aparat dentar pentru a imbunatati estetica zambetului nostru, pentru a imbunatati starea de sanatate a dintilor nostri (dintii inghesuiti sunt dificil de igienizat eficient si au un risc mare de a dezvolta leziuni carioase si boala parodontala) si pentru a imbunatati functiile aparatului dentomaxilar (masticatia-ocluzia-muscatura, fonatia).

Aparatura si tehnologii nedureroase – fara freza!

De aceea specialistii nostri in ortodontie vin in intampinarea acestor probleme pentru a le preveni si trata corespunzator. Ortodontia este aplicabila atat pentru copii si adolescenti cat si pentru adulti. Acolo unde este cazul folosim stomatologia laser si stomatologia pentru copii (fara freza) iar dentistii si ortodontii nostri va propun planuri de tratament corect estimate si evaluate ca timp pentru a lua decizii intelepte legate de sanatatea zambetului dumneavoastra si al copiilor dumneavoastra.

Despre aparatul ortodontic fix metalic

aparat-ortodontic-breckets-metalici-migali-dental-clinicBrackets-ii metalici sunt cei mai subtiri brackets, sunt cel mai usor de igienizat, cel mai usor de indepartat de pe dinte si asigura o glisare lina a dintelui pe arcul metalic al aparatului dentar. Brackets-ii metalici sunt populari in randul adolescentilor. Aspectul aparatului poate fi schimbat la fiecare sedinta de activare. Elasticele care prind arcul de brackets sunt disponibile intr-o varietate de culori. Acestea pot fi combinate si asezate in modele in functie de creativitatea fiecaruia (exista si elastice fosforescente)

Despre aparatul ortodontic fix fizionomic ceramic Clarity Advanced

aparat-dentar-safir-migali-dental-clinic

Brackets-ii ceramici folositi in Clinica noastra au un design superior brackets-ilor ceramici clasici. Sunt mai subtiri, se integreaza coloristic mult mai bine in aspectul smaltului, practic preluand din nuantele acestuia, sunt versatili ca si biomecanica in tratament si se indeparteaza mai usor de pe dinte la sfarsitul tratamentului.

Despre aparatul ortodontic fix fizionomic safir:

Breckets-safir-migali-dental-clinic

Brackets-ii fizionomici din ceramica transparenta (brackets-ii de safir in limbaj uzual) ofera o estetica superioara zambetului cu aparat dentar. Persoanele care va intalnesc ocazional nici nu vor sesiza ca purtati aparat dentar! Puteti alege alaturi de medicul ortodont brackets-ii fizionomici care se potrivesc cel mai bine pe dintii dumneavoastra.

Se implinesc 10 ani de cand Clinica Migali ofera solutii profesionale in domeniul stomatologiei si dorim pe aceasta cale sa sarbatorim asa cum se cuvine frumoasa varsta de 10 ani oferindu-le clientilor nostri pachete speciale la aparatele ortodontice fixe cu brackets in perioada 28 martie 2016 – 20 mai 2016.  Pentru inscrieri click aici.

Anestezie fara limba, obraji, buze amortite – Migali Dental Clinic

anestezie-migali-dental-clinic
De cate ori ati plecat dupa o interventie stomatologica avand limba, obrajii sau buzele amortite?

De cate ori nu vi s-a spus ca, pentru cateva ore, nu veti putea manca, vorbi sau simti ca inainte?

La Migali Dental Clinic va oferim acum solutia: anestezia intraligamentara cu ajutorul careia putem amorti un singur dinte, fara a implica si partile moi adiacente.

Avantajele acestei proceduri sunt:
– Protocol mult mai confortabil pentru pacient.
– Instalarea imediata a anesteziei.
– Pacientii pot manca imediat dupa procedura, fara a mai fi nevoiti sa astepte sa treaca efectul anesteziei. Nu exista nici un risc de trauma prin muscarea limbii sau buzei (mai ales la copii) asa cum se poate intampla la anestezia clasica a dintilor inferiori.
– Medicul poate administra rapid si precis anestezia fara frica si anxietatea produse de metoda clasica.

Migali Dental Clinic va asteapta pentru a beneficia de toate avantajele acestei proceduri.

De ce sa alegeti tratamentul Endodontic sub microscop

tratamentul-endodontic-migali-dental-clinic

Tratamentul endodontic efectuat cu ajutorul microscopului endodontic este in prezent cel mai complex mod de lucru in endodontie. Intotdeauna un tratament dentar de calitate necesita pe langa experienta si profesionalismul echipei medicale folosirea aparaturii si tehnologiilor performante.

Un aparat stomatologic de ultima generatie este si Microscopul dentar OPMI pico de la Carl Zeiss, existent si in Clinica noastra. Microscopul poate fi folosit in toate procedurile stomatologice, dar cel mai adesea este utilizat in endodontie pentru tratamentele de canal. Inflamatiile sau infectiile pulpare apar cel mai adesea datorita agresiunii bacteriene din cariile profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor la nivelul danturii sau afectiunilor parodontale. Dacă nu se instituie un tratament endodontic complet și complex, infectia se poate extinde la tesuturile invecinate, dintele trebuie extras de pe arcada, el constituind o sursă de durere și un focar de infecție pentru organism.

Tratamentul endodontic mai este cunoscut si sub numele de “tratament de canal” sau “scoaterea nervului”. El reprezinta una dintre cele mai frecvente proceduri stomatologice care trateaza inflamatiile si infectiile prezente in interiorul dintelui (camera pulpara si intreg sistemul de canale radiculare), protejandu-l astfel de complicatii si infectii ulterioare care pot duce la pierderea dintelui de pe arcada.

Studiile ne arată că tratamentul endodontic clasic are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri. Endodontia clasica isi justifica multitudinea de esecuri prin faptul ca lipseste vizibilitatea, medicul bazandu-se exclusiv pe simtul tactil. Practic se lucreaza cu ochii din varful degetelor. Microscopul a venit in ajutorul medicilor aratand cat de adevarate sunt vorbele marelui medic specialist in endodontie Prof. Dr. S. Kim ” You can’t treat what you can’t see” ( ”Nu poti trata decat ceea ce vezi”).

Utilizarea microscopului a dus la cresterea mare a ratei de succes a tratamentelor endodontice, facand astfel posibila tratarea dintilor care odata erau condamnati extractiei. Marirea si iluminarea imaginii dintilor fac posibil un tratament dentar de exceptie. Performantele optice remarcabile ofera posibilitatea de a vizualiza detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Imaginea la microscop este marita si foarte clara.

Calitatea deosebita a imaginii se datoreaza iluminarii coaxiale (sursa de lumina este orientata pe aceeasi directie pe care priveste medicul si nu se formeaza umbra), dar si redarii cu fidelitate a culorilor. Vizualizarea celor mai fine detalii este foarte importanta pentru diagnostic si pentru tratament. Multi pacienti considera ca tratamentul endodontic se termina in momentul finalizarii obturatiei radiculare. Mai sunt totusi cateva etape care sunt la fel de importante pentru mentinerea sanatatii dintelui si pentru o viata cat mai indelungata a acestuia pe arcada. Este nevoie de refacerea coroanei dintelui (in functie de cat este de distrusa) printr-o obturatie coronara (plomba) sau prin realizarea unei coroane dentare cu sau fara pivot intra-radicular.

Tratamentele vor fi monitorizate pe termen indelungat prin consulturi periodice la 6 luni, 1 an, 2 ani, etc si prin realizarea unor radiografii de control. Tratamentul endodontic sub microscop, poate fi considerat uneori prohibitiv ca preț, dar va poate oferi ceea ce nimeni nu poate cumpara azi: dintele propriu. Reintervențiile determinate de obicei de calitatea scazuta a manoperei presupun adeseori costuri mai mari decat tratamentul initial. Atunci cand trebuie sa luati o decizie de tratament obtineti mai intai toate informatiile pentru a beneficia de toate progresele actuale ale endodontiei si medicinei dentare.

Prezenta acestui instrument de mare precizie in Clinica noastra permite realizarea tratamentelor dentare de cea mai buna calitate. Acest aparat ofera siguranta, acuratete, confort, durata mai scazuta a tratamentului, pacientii nostri beneficiind astfel de rezultate la nivel de excelenta, imposibil de realizat prin tehnologiile clasice.

Dr. Adriana Carpiuc Miron

Migali Dental Clinic

Avantajele deosebite ale microscopului dentar:

Pentru endodontie:

• identificarea canalelor suplimentare
• identificarea orificiilor de intrare in canale
• identificarea si tratarea canalelor calcificate
• refacerea tratamentelor de canal incorecte
• identificarea perforatiilor radiculare si sigilarea acestora
• vizualizarea si indepartarea acelor rupte din canale
• detectarea fracturilor radiculare

Pentru implantologie si chirurgie:
• verificarea conturului gingival si facilitarea procedurilor de sinus lift
• posibilitatea de a face incizii de mici dimensiuni, de a realiza suturi foarte fine, ceea ce duce la o vindecare mai rapida si la dureri postoperatorii mai reduse

Pentru parodontologie, odontologie – cariologie, protetica:
• indepartarea in totalitate a tesutului necrotic in timpul operatiilor cu lambou
• verificarea indepartarii in totalitate a dentinei alterate
• verficarea adaptarii marginale a obturatiilor
• verificarea preparatiilor
• verificarea adaptarii marginale a lucrarilor dentare

Cancerul oral detecteaza-l din timp si protejeaza-te!

cancerul-oral-migali-dental-clinic-iasi

Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale. Cel mai des, cancerul oral debutează la nivelul limbii sau al planşeului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt caracterizate prin dezvoltarea de celule scuamoase, plate, care acoperă suprafeţele limbii, obrajilor şi ale buzelor.

Din pacate suntem expusi permanent la numerosi factori de risc ce pot duce la aparitia cancerului: fumat, alcool, piercinguri, mancare procesata la maximum, aditivi alimentari, potentiatori de gust, arome, acidifianti, conservanti, fructe tratate si modificate, carne de pui injectata cu diverse chimicale, prajita daca se poate, aerul poluat, expunerea neprotejata la soare, igiena deficitara, predispozitia genetica, tratamente stomatologice incorecte si lista ar putea continua.

Este bine sa va prezentati la medic cat mai repede daca observati urmatoarele simptome:
-apariția unor pete albe sau roșii la nivelul cavității bucale
-orice fel de răni ușoare la nivelul gurii, gingiilor sau buzelor, care nu se vindecă după mai mult de 14 zile
-răgușeală permanentă sau modificare a vocii
-dificultate la înghițire
-salivare în exces
-dificultate în mișcarea maxilarului sau a limbii
-senzație de amorțeală, durere și sensibilitate inexplicabile la nivelul feței, al cavității bucale sau al gâtului

Multe dintre simptomele menționate pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate. Apariția lor trebuie să fie semnalul de alarmă care să declanșeze vizita la medicul stomatolog, cu atât mai mult cu cât oricare dintre aceste simptome durează mai mult de 2 săptămâni.

Diagnosticarea se face cu ajutorul unui test de screening utilizat deja cu succes in SUA de mult timp, ce evidentiaza zonele cu potential canceros cu ajutorul unei lumini fluorescente si a solutiei de albastru de toluidina sau cu un aparat ce, fara durere si efecte secundare, poate semnala existenta unor zone cu factor de risc. Daca aceste zone sunt identificate va fi necesar un examen mai amanuntit.

Este foarte important sa adoptati si sa mentineti un stil de viata sanatos si va faceti un control amanuntit de depistare a semnelor de cancer oral, pentru ca, diagnosticata in stadiu incipient, aceasta boala poate fi invinsa.

Esti insarcinata si iti sangereaza gingiile? Ce trebuie sa stii:

sangerari-gingivale-migali-dental-clinic
Sarcina implica schimbari hormonale care duc la cresterea riscului de a dezvolta probleme de sanatate orala: gingivita, parodontita. Procentul femeilor insarcinate care dezvolta gingivita la un moment dat in timpul sarcinii este situat intre 50-70%.

Gingiile sanatoase au un aspect roz, ferm si nu sangereaza la atingere, masticatie sau periaj.
Semnele gingivitei de sarcina sunt : sangerare gingivala, gingii rosii si inflamate (crescute), gust/miros neplacut in cavitatea orala.

Inflamatia gingivala netratata la timp se poate complica si poate duce la aparitia unor tumori gingivale necanceroase. Aceste hipercresteri denumite si epulis de sarcina pot aparea la 10% din femeile insarcinate. Foarte putin cunoscut este ca femeile insarcinate cu afectiuni gingivale cronice sunt de 4 pana la 7 ori mai predispuse la un avort spontan sau nastere prematura decat gravidele cu gingii sanatoase. Aceste afectiuni pot fi prevenite prin profilaxie adica detatraj si airflow, obligatoriu de efectuat inainte dar si in timpul sarcinii.

Iar sfatul nostru este pe cat posibil sa aveti grija ca inainte sa ramaneti insarcinata sa fie rezolvate toate problemele dentare (carii, extractii, tratamente de canal etc.)

La ce varsta se incepe igiena dentara pentru copii?

igiena-dentara-migali-dental-clinic

La ce varsta se incepe igiena dentara pentru copii, si cand poate copilul meu sa se spele singur pe dinti ?

Acestea sunt intrebari frecvente ale parintilor si medicii Migali Dental Clinic va raspund argumentat la toate aceste nelamuri. Dintii de lapte desi se schimba, joaca un rol foarte important si de aceea trebuie mentinuti curati si fara carii.

Igiena dentara pentru copii trebuie initiata in timpul perioadei de sugar, inainte sa apara primul dinte, cu ajutorul unui deget invelit in tifon se sterg usor gingiile. In jurul varstei de 6 luni cand apare primul dinte, parintii trebuie sa spele dintii copilului cu o periuta speciala pentru copii si cu apa. Optional se poate folosi o pasta de dinti FARA fluor de dimensiunea unei jumatati de bob de mazare.

Periajul dentar ramane in sarcina parintilor, pana la 6 ani, atunci cand copilul stie sa se lege singur la sireturi. Dar si dupa 6 ani, pana la 8 ani trebuie verificat daca s-a spalat pe dinti. La 2 ani copilul tinde sa vrea sa se spele singur, si este un lucru de incurajat, lasati-l sa foloseasca periuta singur. Dar pentru ca este imposibil sa se spale corect si complet trebuie sa reinterveniti cu un periaj facut corect de dvs.

Nu uitati sa il ajutati si sa il invatati sa foloseasca ata dentara, desi e greu sa stea locului, ata trebuie folosita pentru ca este singurul mod de a scapa de mancarea ramasa intre dinti.

Cateodata spalatul de dinti se transforma intr-un razboi al vointelor, intre vointa dvs de a-l spala pe dinti si copilul care nu vrea sa fie spalat, dar trebuie sa invingeti ca mai tarziu sa nu apara carii si dureri dentare. Seara dupa periaj copilul nu trebuie sa mai consume sucuri, lapte sau ceauri indulcite.

Caria dentara – Migali Dental Clinic

caria-dentara-migali-dental-clinic

Tratarea cariilor dentare la timp previne scoaterea nervului

Caria dentara este o afectiune situata pe locul doi ca frecventa in randul oamenilor dupa banala raceala, putand afecta pe oricine are dinti.

Caria dentara apare atunci cand acidul cauzat de bacterii afecteaza smaltul dentar. La 20 minute dupa fiecare masa, bacteriile, acidul impreuna cu mici resturi alimentare formeaza un film subtire aderent ce imbraca dintii numit placa bacteriana. Daca nu este indepartata de pe dinti duce la aparitia tartrului si a cariei dentare. Acidul cauzat de placa bacteriana creaza cavitati (goluri) in smalt. Caria nu doare la inceput, dar pe masura ce cavitatea se mareste si bacteriile se apropie de nerv apare sensibilitatea la dulce si rece initial, apoi daca nu se trateaza apare si durerea vie puternica de nerv afectat.

Tratamentul pentru caria dentara depinde de gradul de afectare al dintelui. Pentru a trata cariile cavitare superficiale si medii medicul dentist le curata si apoi aplica materiale de obturatie (plombe )care sa refaca dintele. Pentru dintii la care procesul carios este mai extins este posibil sa fie nevoie de tratament de canal cu scoaterea nervului, si imbracarea dintelui cu o coroana dentara pentru a-l proteja sa nu se fractureze. In cazuri extreme medicul dentist poate hotari ca dintele trebuie extras.

La Migali Dental Clinic cariile sunt tratate cu tehnologii de ultima generatie care nu utilizeaza freza: https://migalidentalclinic.ro/ro/prezentare/aparatura/

Depinde de fiecare pacient cand decide sa se prezinte la medic, in stadii initiale sau avansate ale cariei dentare. Cu cat este mai devreme tratata caria dentara cu atat presupune o investitie financiara mai mică si mai putin timp petrecut la medicul dentist.

Tineti minte: o carie netratata poate duce la abces dentar, fractura dentara si este o cauza principala a pierderii dintilor.

Bruxismul sau uzual spus scrasnitul dintilor

Bruxismul

Numit uzual scrasnitul dintilor, bruxismul se manifesta printr-o gama larga de comportamente dentare de frecare sau încleştare a dinţilor celor două arcade în timpul zilei sau în timpul nopţii.

Aceasta manifestare se realizeaza de cele mai multe ori in mod subconstient in timpul somnului. Efectul clinic major al bruxismului este uzura dentara caracterizata prin pierderea treptata a smaltului dentar, fisuri si fracturi dentare.

Netratat bruxismul cauzeaza si dureri de cap, de urechi, migrene si probleme cu articulatia temporo-mandibulara.

O alimentatie echilibrata asigura sanatatea danturii

alimentatie-migali-dental-clinic-iasi

O alimentatie echilibrata alaturi de exercitii fizice regulate asigura buna functionare a organismului nostru. Alimentele pe care alegem sa le consumam genereaza energie si ne influenteaza sanatatea, iar daca acestea nu contin principiile nutritive potrivite pot afecta inclusiv sanatatea gingiilor si a dintilor.

Structura piramidei alimentare recomandata de nutritionisti este cel mai bun reper in alimentatia zilnica pentru o minte si un corp sanatos (“Mens sana in corpore sano”). Alimentele de tip junk food, sucuri acidulate indulcite preferate de copii si adolescenti in pauza de masa la scoala sunt factori declansatori in aparitia cariilor dentare, de aceea consumul lor trebuie limitat cat mai mult.

Aftele bucale si tratamentul imediat al acestora

tratarea-aftelor-migali-dental-clinic

Termenul de “afta” deriva din limba greaca si semnifica ulceratie, eruptie. Ulceratiile orale (afte) apar la nivelul mucoasei si sunt de obicei afectiuni recurente (reapar la intervale diferite de timp) ce intereseaza interiorul buzelor, obrajii, limba sau baza gingiilor. Ulceratiile (afte) sunt dureroase, de forma ovala sau rotunda si nu sunt contagioase.

Aparitia lor nu este cauzata de virusi, bacterii sau fungi, ci de sitemul imunitar care declanseaza o reactie de aparare la anumiti agenti: stress, deficiente de minerale si vitamine, alergii, schimbari hormonale, alimente acide, mici traumatisme in zona, boli sistemice.

Durerea asociata aftelor orale tine intre 3 si 10 zile dar leziunea se vindeca in aproximativ 2 saptamani.

Aftele nu reprezinta un risc semnificativ pentru starea de sanatate generala, dar datorita senzatiei de disconfort la baut si mancat, asociata uneori dificultatii in vorbire, este necesar sa consultati medicul dentist. Acesta va poate prescrie aplicatii medicamentoase locale.

La Migali Dental Clinic beneficiezi de TERAPIE LASER pentru tratarea rapida si sigura a aftelor bucale. Aceasta terapie amelioreaza durerea imediat, accelereaza vindecarea si reduce recurenta.

Importanta fluorului asupra sanatatii dentare

importanta-fluorului-migali-dental-clinic-iasi

Stiati ca: FLUORUL este din punct de vedere cantitativ al 13-lea element de la nivelul scoartei terestre si se gaseste in mod natural in pamant, apa si anumite alimente. El se sintetizeaza si in laborator pentru a fi folosit in medicina mai ales datorita efectului sau de a preveni cariile dentare.

Produsele in care gasim fluor in mod obisnuit sunt pastele de dinti, apele de gura si alte produse de igiena dentara. Fluorul protejeaza dintii prin 2 mecanisme: – previne demineralizarea (impiedica acidul format de bacterii sa atace smaltul dentar) – remineralizare (smaltul deja afectat de atacul bacterian acid este intarit) Studiile efectuate au confirmat ca folosirea fluorului in prevenirea si controlul aparitiei cariilor este o metoda sigura si eficienta in a reduce prevalenta cariilor, mai ales pentru copiii intre 6-16 ani care prezinta un risc crescut de a dezvolta carii.

Medicul dentist va poate oferi numeroase informatii legate de igiena dentara corelata cu necesarul de fluor si va poate ajuta sa intelegeti procesul prin care fluorul influenteaza sanatatea dentara, iar daca este necesar va poate aplica solutii speciale pe baza de fluor pentru ca dintii dumneavoastra sa fie mai puternici si mai sanatosi. Utilizarea fluorului concentrat trebuie supravegheata de un medic dentist deoarece excesul de fluor poate dauna in final dintilor.

La Migali Dental Clinic poti afla daca fluorizarea este o metoda indicata si pentru tine.

Parodontoza afecteaza opt din zece romani

parodontoza-migali-dental-clinic-iasi

Aproximativ opt romani din zece prezinta un risc crescut de a dezvolta boala paradontala (parodontoza).

Din cele peste 700 specii bacteriene existente in cavitatea orala, doar 11 sunt cunoscute ca fiind cauza bolilor parodontale, iar 4 sunt extrem de agresive. Daca acestea sunt prezente in sulcusul gingival (spatiul dintre gingie si dinte) exista un risc crescut spre a face o forma severa de parodontita.

Boala parodontala este o afectiune grava de tip inflamator a tesuturilor de sustinere a dintilor, principalele manifestari fiind: sangerari gingivale, retragerea gingiilor, mobilizarea dintilor.

Daca vi se pare cunoscut unul dintre aceste simptome Migali Dental Clinic va asteapta sa diagnosticam precoce boala parodontala prin utilizarea testului german performant PET (test de diagnosticare in vitro pentru depistarea agentilor patogeni care au legatura cu aparitia si evolutia parodontitei, respectiv a periimplantitei).

Partenerul german trimite kitul de prelevare a probelor si dupa recoltare Migali Clinica Dentara le trimite inapoi in Germania. Pe baza rezultatelor comunicate este aleasa solutia optima de tratament individualizata pentru situatia dumneavoastra.

In felul acesta descoperiti si tratati precoce boala parodontala, beneficiind de avantajele interpretarii complexe oferite de testele germane. Suportul dumneavoastra osos, dintii si gingiile vor fi sanatoase, iar zambetul dumneavoastra natural va fi apreciat pe termen lung.

Obturatiile de amalgam

obturatii-de-amalgam-migali-dental-clinic-iasi

Sa va explicam de ce Migali Dental Clinic recomanda inlocuirea obturatiilor de amalgam, nocive cu cele din compozit fotopolimerizabil de ultima generatie care au aceeasi culoare cu dintele natural: 

Amalgamul dentar are in componenta 43 – 57% mercur lichid, si numeroase studii (inclusiv autopsii) au cuantificat niveluri mari de mercur in tesuturile persoanelor cu obturatii de amalgam spre deosebire de cele care nu erau expuse in mod similar.

Cu cat cantitatea de amalgam e mai mare creste concentratia de mercur in: saliva sange, urina, ficat , rinichi, creier, lichid amniotic, placenta, lapte matern etc. Pe langa dezavantajele asupra sanatatii, amalgamul este inestetic, infiltreaza tesuturile dentare sanatoase colorand dintele in gri, iar in timp poate coroda ducand la fracturi si carii secundare.

Cum putem opri evolutia parodontozei (boala parodontala)

boala-parodontala-migali-dental-clinic-iasi

V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu gingia la marginea dinspre dinte? Cum sta ea „lipita” in acea zona? Sa va povestesc eu.
Pe o portiune de vreo 2-3 mm gingia nu sta „lipita”pur si simplu de dinte, ci formeaza un fel de „buzunaras”. Inchipuiti-va un guler sau un fular care imbraca dintele de jur-imprejurul bazei coroanei dentare, ramanand in aceasta pozitie printr-un efect de ventuza. In acest „buzunaras” mancarea intra oricat ne-am impotrivi noi. Printr-un proces normal de fermentatie si putrefactie apar bacteriile. Daca de dimineata pana seara, sau poate mai multe zile la rand, nu ne-am spalat pe dinti, observam, trecand limba peste ei, ca sunt mai incarcati. Poate ati avut curiozitatea si ati dat cu unghiuta peste ei. Ati vazut ca ati raclat o substanta moale, alb-galbuie.

Aceasta este placa bacteriana. Ea se formeaza rapid, imbracand dintele in cateva ore. Ca matasea broastei. Daca ne spalam constinciosi pe dinti, suntem foarte incantati de senzatia de luciu si prospetime pe care o obtinem si ne inchipuim ca am castigat batalia cu bacteriile.

Marea problema este ca din „buzunaras” nu am reusit sa indepartam nimic, efectul de ventuza fiind prea puternic. Sa nu credeti ca exista vreo intelegere intre medicii dentisti si producatorii de periute de dinti, dar chiar nu puteti dumneavoastra, acasa, sa intrati circular in jurul dintelui in acest „buzunaras” fara sa va raniti gingia.

Placa peste placa acumulata in aceasta zona, plus mineralele din saliva si din alimentele pe care le consumam, se depun si reusesc sa calcifice placa bacteriana, transformand-o in acea piatra de pe dinti sau tartru dentar, cum este numita corect. Uitandu-va la imagine, va rog sa observati un lucru: tartrul vizibil deasupra gingiei pare un fel de „guleras” sau „esarfa” subtire, in timp ce tartrul subgingival este de 3-4 ori mai cantitativ. Ceea ce vreau sa intelegeti este continuitatea, faptul ca tartrul nu este doar ce vedeti dumneavoastra deasupra gingiei, ci inca cel putin 2-3 mm in „buzunaras” si poate chiar mai mult, daca a fost afectat si osul.

Cuvantul „piatra” sugereaza ceva inert, lipsit de viata, in timp ce tartrul este viu. Asa cum coralul este cel mai mare organism viu de pe planeta, tot astfel si tartrul este viu, fiind o increngatura de colonii de mii de bacterii. Fiind viu, tartrul trebuie sa se hraneasca cu ceva. Si ce surpriza!

Are foarte la indemana osul de dedesubt – foarte gustos. Daca urmariti cu atentie imaginea, veti observa ca un os normal se gaseste la un anumit nivel, in timp ce un os afectat se tot retrage. Sunt pacienti care se prezinta uneori la medicul dentist cu os aproape inexistent. Dintele, nemaiavand suport, incepe sa se miste si, la un moment dat, poate chiar sa cada singur de pe arcada. Dintele nu sta in os pur si simplu. Exista un fel de „hamac” reprezentat de mii de ligamente care, microscopic vorbind, fac legatura intre dinte si os. Ligamentele provin din tesutul moale reprezentat de gingie. Atunci cand osul se retrage, este logic ca va trage dupa el si ligamentele, deci implicit si gingia, dezgolind radacina care, astfel, va fi mult mai usor atacata de bacterii ce vor produce astfel mult mai usor tartru si chiar asa-numitele carii de colet.

Ceea ce v-am povestit poarta denumirea de boala parodontala sau „parodontoza” cum o stiti in limbaj comun. Boala parodontala este o boala a secolului, a mileniumului – luati-o cum vreti. Ideea este ca o are toata lumea. Si eu, si dumneavoastra, si prietenii, si rudele dumneavoastra.

Numai ca fiecare dintre noi are un anumit grad de avansare sau de agresivitate a bolii. Exista, bineinteles, si o anumita componenta genetica a bolii, unii dintre noi fiind mai predispusi sa avem o afectiune parodontala mai agresiva.

Nu este vorba de faptul ca traim noi in Romania si nu a ajuns inca tratamentul fantastic la noi, dar pe plan mondial nu s-a inventat inca o crema, o injectie, un antibiotic pe care sa-l iau si gata, sa scap de „parodontoza”. Bineinteles ca se practica interventii chirurgicale complicate prin care se incearca sa se recastige osul pierdut. Asa cum exista transplanturile de organe, si in acest caz se va putea face o interventie chirurgicala, numita aditie de os. Aditia este o interventie costisitoare, iar rezultatul nu va fi niciodata refacerea completa si perfecta a osului pierdut, recidiva fiind frecventa deoarece gura nu este un mediu steril, bacteriile putand recoloniza zonele tratate. Totusi, aceste interventii sunt salvatoare in anumite cazuri, cand persoane tinere, de exemplu, risca sa ramana fara dinti mult prea devreme. Exista si tratamente – paste de dinti, creme, geluri, ape de gura, injectii cu vitamine – care pot ajuta, dar in niciun caz nu elimina boala parodontala.

Este ceva cu care trebuie sa invatam sa convietuim. Acest lucru este posibil prin vizita periodica la medicul dentist si realizarea profilaxiei la fiecare 6 luni. Boala parodontala nu poate fi vindecata, dar poate fi controlata prin simplul detartraj cu ultrasunete si air-flow sau prophy-jet.

Detartrajul cu ultrasunete presupune curatarea pungii parodontale cu o ansa speciala care vibreaza si dizloca tartrul din „buzunaras”. Aceasta metoda trebuie obligatoriu copletata cu o manopera complementara (air-flow sau prophy-jet), care consta intr-o perdea de apa, aer sub presiune, bicarbonat de sodiu si substante antiseptice, care va lustrui dintele patrunzand profund in punga parodontala si indepartand si cele mai mici urme de tartru si placa bacteriana. Air-flow-ul curata impecabil si toate zonele retentive unde se aduna placa bacteriana, cum ar fi coroanele si puntile dentare, implanturile.

Nu este o „gaselnita” a medicilor dentisti care vor sa va incarce nota de plata, spunandu-va ca nu stiti sa va spalati pe dinti atunci cand va cheama la controalele periodice. Dar s-a demonstrat ca exista un ritm normal de formare periodica a tartrului la 6 luni. Poate va veti uita in oglinda la 6 luni si veti spune „dintii mei sunt curati; nu am nevoie de detartraj si air-flow inca”. Total gresit! De ce sa asteptam sa vedem acel guleras de tartru? Pentru ca atunci cand il vedem el deja a mai mancat putin din os. Sau poate mai mult…

Este mai bine sa prevenim decat sa tratam. In articolul viitor va voi povesti cu lux de amanunte ce sa faceti, concret, dumneavoastra acasa pentru a intarzia cat mai mult formarea tartrului si a placii bacteriene.
Tot atunci va voi dezvalui secretul unei respiratii proaspete. Pe curand!

Dr. Adriana Carpiuc-Miron,
Medic dentist coordonator Migali Dental Clinic

Sanatate cu prioritate

Pentru că ne preocupă sănătatea şi zâmbetele celor tineri, pentru că noi credem în profilaxie şi conştientizare, Migali Dental Clinic a iniţiat programul “Sănătate cu prioritate”, prin care medicii noştri fac prezentări pe tema igienei dentare în liceele ieşene.

Prima serie de fotografii vine de la Liceul de Informatică, Grigore Moisil. — in Iasi.

Atelierul practic al cursului “Endodontie clinica – cheile succesului in terapia endodontica moderna”

În efortul său de perfecţionare a tratamentelor fără disconfort şi fără durere pentru pacienţii săi, Migali Dental Clinic se implică în activităţile ştiinţifice cu profil stomatologic din Iaşi şi la nivel naţional.

Astfel, clinica nostră a găzduit atelierul practic al cursului “Endodonţie clinică – cheile succesului în terapia endodontică modernă”, coordonat de Peter Kiefner, lector al academiei Zeiss din Stuttgart.

Detalii şi fotografii din cadrul evenimentului pot fi găsite acum în revista Viaţa stomatologică, la pag. 17!

Pentru că la noi nici un detaliu nu este prea mic şi nici un pacient mai puţin important!

http://www.viatastomatologica.ro/node/153